Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Όταν γελά ό πικραμένος

 

Τό ερώτημα τού καιρού μας είναι πόσο ακόμη θ' αντέξει ό Έλληνας τήν λαίλαπα τών χυδαίων καί πρωτοφανών μέτρων είς βάρος του καί μάλιστα έν καιρώ ειρήνης.
Τήν απάντηση μάς τήν δίνει γιά μιά ακόμη φορά τό βάθος τής ιστορίας μας...
Ο Διονύσιος ο Πρεσβύτερος, γιος του Ερμοκράτη, ήταν από τό  431 κ.χ. – 367 κ.χ. τύραννος των Συρακουσών. Ήταν ωμός, δεσποτικός και φιλόδοξος σαν χαρακτήρας, δύσπιστος προς όλους και θανάτωσε πολλούς πολίτες του κατά τους πολέμους του, για να προμηθευτεί χρήματα δημεύοντας τις περιουσίες τους. Θεωρούσε τον εαυτό του μεγάλο ποιητή και στην αυλή του φιλοξενούσε ποιητές και φιλοσόφους επειδή του άρεσε να τον κολακεύουν, αλλά δεν ανεχόταν τις επικρίσεις τους, γι' αυτό άλλωστε και διέταξε να εκδιωχθεί από τις Συρακούσες ο Πλάτων, τον οποίο εκείνη την περίοδο τον φιλοξενούσε ο φίλος του Δίων, γυναικάδελφος του Διονύσιου.
Κάποτε επέβαλε χρηματική εισφορά στούς Συρακουσίους, καί μετά, βλέποντας νά οδύρονται καί νά παρακαλούν λέγοντας ότι δέν έχουν, διέταξε νά επιβληθεί κι άλλη εισφορά, καί αυτό τό έκανε άλλες δύο ή τρείς φορές. Όταν όμως, μετά από διαταγή του γιά επιβολή περισσοτέρων χρηματικών εισφορών, οί Συρακoύσιοι γελούσαν μέ τήν διαταγή του, τόν περιγελούσαν κι αστειεύονταν, διέταξε τούς αξιωματούχους του νά σταματήσουν καί νά πάρουν πίσω τά μέτρα λέγοντας:
"Τώρα πράγματι δέν έχουν τίποτα καί μάς καταφρονούν"

Πλούταρχος
Βασιλέων αποφθέγματα καί στρατηγών


Απλώς γέλα και όλο το ζήτημα παύει να υφίσταται
Osho

1 σχόλιο:

Πανδιων είπε...

Πολύ καλό.

Να πιάσω και την άλλη διάσταση γιατί όλους αυτούς κάποιοι κάποτε τους έγλυφαν και κάποιοι ακομα το κάνουν:

"“Από μεν τα ήμερα τους κόλακες , από δε τα άγρια τους συκοφάντες”. Διογένης
”Από μεν τα άγρια ζώα το χειρότερο είναι ο Τύραννος και από τα ήμερα , ο Κόλακας”. Πλούταρχος

συνεχίζει την ελληνική παράδοση που συνδέει τους κόλακες και τους κολακευόμενους με την Τυραννία, την συκοφαντία και την διαβολή, όπου οι αγαθοί πέφτουν θύματα των φαύλων.

Ενδεικτικά ο Πλάτωνας στην προς τον Τύραννο Διονύσιο επιστολή μας λέει:

Εώρων γαρ και τότε, και νυν ορώ τας μεγάλας ουσίας και υπερόγκους των τε ιδιοτών και των μοναρχών, σχεδόν όσω περ αν μείζους ώσι, τοσούτω πλείους και μείζους τους διαβάλλοντας, και προς ηδονήν μετά αισχράς βλάβης τους ομιλούντας τρέφοπύσας, ου κακόν ουδέν μείζον γεννά πλούτος τε και η της άλλης εξουσίας δύναμις."

http://megaseniautos.blogspot.gr/2009/07/blog-post_05.html